dimecres, de març 29, 2006

Ruda

Quessa

LA RUDA (RUTA CHALEPENSIS L.)
Rutacee


És una planta perenne amb la base llenyosa, que es troba en lloc secs i assolellats. Les fulles són carnoses i dividides en porcions el-liptiques, que desprenen com tota la planta, una forta sentor caracteristica. Les flors són grogues i els fruits tenen la forma d’una càpsula. La ruda és rica en olis essencials, utilitzats en perfumeria i en medicina. Donat que és una planta irritant, cal posar-ne només un bocinet ben petit a l’aigua en cas d’espasmes nerviosos, per banys locals, contra la tinya i els paràsits. La ruda és una planta amb la que cal anar en compte, i no abusar-ne perquè té també propietats avortives, per això les dones embarassades no l’han d’usar mai, ni en ús intern, ni en l’extern. En la cultura popular d’algunes regions de Catalunya i també en la tradicio sarda, pren el nom d' “herba de bruixes”, perquè s’usava per fer maleficis i ritus de màgia.
A l’Alguer es troba anomenada en un goig popular del 800, una oració dedicada a S. Sebastià.



QUESSA (PISTACIA LENTISCUS L.)
Anacardiaceae


És un arbret d’aroma resinosa i acida, amb fulles d’un verd lluent, dividides en segments lanceolats i lleugerement arrodonits. Fa penjolls de flors petitíssimes i fruits rodonets de color vermell, que quan són madurs, canvien en negre. És frequent en el territori de la Mediterrania. Produeix una résina utilitzada pels odontolegs per preparar ciment per les dents. Dels fruits s’extreu un oli per produir sabons, de la fusta un colorant groc.
El vi de” llentrisca” preparat fent bullir vi, amb un grapat de fulles de la planta, és un gran calmant del mal de queixal.